CE Uygunluğunu Kontrol Etme Yükümlülüğü ; Şirketiniz için CE uyumlu ürünler veya bileşenler almak önemlidir çünkü bu ürünlerin son sorumluluğunu üstlenebilirsiniz. CE işareti ile satın aldığınız ürünün, gerçekten CE uyumlu olduğunu ve aldatılmadığınızı nasıl kontrol edebilirsiniz? nelere dikkat etmelisiniz ? Tedarikçinizden hangi belgeleri almalısınız? satın aldığınız ürün bir yıl önce ilgili CE normlarına uyuyor idiyse bugün hala uyuyor mu? Ürünlerin CE işareti uyumluluğunu kontrol etmenin kolay bir yolunu bulmak için okumaya devam edin.
Kişisel Koruyucu Donanımların bir parçası olan Kulak koruyucuların CE belgesinin olması zorunludur. CE belgesi alınacak ürünün, AB’ de resmi olarak tanınan bir Onaylanmış Kuruluş (Notified Body) tarafından incelenmesi, gerekli testlerden geçirilerek belgelendirilmiş olması gerekir. Onaylanmış Kuruluşların yasal olarak yetkilendirilmiş olması (akredite edilmesi) gerekir. Bu kuruluşlar belirli uygunluk incelemelerinde uzmanlaşmış ve sadece o konularda inceleme yapabilme yetkisine sahiptirler. Akreditasyon onayı olmayan kuruluşlar CE belgesi veremez
CE işaretinde sahtekarlık vakaları Özünde teknik ürünlerin Avrupa içinde serbest dolaşımı için adeta bir vize belgesi işlevi gören CE-İşareti’nin ürünlere yasadışı şekilde konulduğu da gözlenmektedir.
Yönetmeliklere uygun olmayan durumun tespit edilmesi halinde, ürünün imalatçısı veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisi, ürünün CE uygunluk işaretiyle ilgili hükümlere uygun olmasını sağlamakla ve yapılan bu ihlali sona erdirmekle yükümlüdür. Uygunsuzluğun devam etmesi halinde, Bakanlık kanunlarla kendisine verilen yetkiler çerçevesinde, söz konusu ürünün piyasaya arzının yasaklanmasına, piyasadan çekilmesine ve kullanımının yasaklanmasına ilişkin tüm önlemleri alır. Bu durumda üretici ve/veya onun Avrupa’daki temsilcisi tazminat talepleri ve Avrupa’da bir daha ürün pazarlayamamak gibi yaptırımlarla karşılaşabilir.
CE işaretinin sorgulanması CE belgelerinin tamamının bulunduğu ve sorgulama ya da doğrulama yapılabilecek bir ortak havuz yoktur. “CE” işlemleri yapan onaylanmış kuruluşun kimlik numarası CE işaretini mütakiben yazılmak zorundadır. Örneğin TSE ‘nin onaylanmış kuruluş numarası “CE 1783” şeklindedir. Bu bilgiden yararlanarak ilgili onaylanmış kuruluş bulunur.
Onaylanmış kuruluş tarafından verilen CE belgesinin geçerliliği, ilgili kuruluşun web sitesi üzerinden online veya mail atılarak sorgulanabilir. Sorgulama için onaylanmış kuruluşun verdiği CE belgesi üzerinde belirtilen numaranın girilmesi gerekir.
Belgeyi veren kuruluşun onaylanmış-yetkili kuruluş olup olmadığıda sorgulanmalıdır. Kuruluşun akreditasyon geçerliliği Avrupa Birliği resmi web sitesinden sorgulanmalıdır. Örneğin IEC (Ind. Eng. Cons.) den alınan bir CE işareti sorgulanmak istenirse CE işareti yanında yer alan ve kurumun kimliği niteliğindeki 0495 numarası Avrupa Birliği Notified Body indexinden araştırılır, Kişisel Koruyucu Donanım için belge vermeye yetkili olup olmadığı örnekde olduğu gibi kolayca bulunabilir.